Nelius Faling : uit de schaduw - Kemper, Stijn (Rotterdam : Galerie Atelier Herenplaats, 2022)
In 2022 stelde Atelier Herenplaats werk tentoon van Nelius Faling. Het tentoongestelde werk werd hen ter beschikking gesteld door de familie van de kunstenaar. Tijdens een zomerse wandeling in 1952 onderging Nelius ondraaglijke pijnen: thuis gekomen werd hij verzorgd met vochtige doeken, want zijn huid jeukte en deed pijn. Na onderzoek bleek hij te lijden aan Erytropoëtische protoporfyrie, een erfelijke stofwisselingsziekte die zorgt voor heftige pijnklachten, alsof je dagenlang overgoten wordt met kokend water. Nelius zocht zijn eigen manier om om te gaan met die pijn, was genoodzaakt binnen te blijven daar hij de zon niet kon verdragen, maar zette alles op papier, in tekeningen. Hij overleed op 21 oktober 1963, slechts 35 jaar oud. Hij liet een oeuvre na aan zijn familie dat tot 2022 nog nooit door iemand was gezien.
Keywords: Faling, Nelius, -- 1928-1963.