L'art brut - Thévoz, Michel, 1936- (Genève : Éditions d'Art Albert Skira, 1975)
Michel Thévoz kaart in dit boek nog eens aan hoe we kunst beoordelen vanuit vast gelegde normen en hoe we het werk van gevangenen, psychiatrische patiënten, eenzaten, kinderen en anderen die gewoon uiting geven aan hun gevoelens en ideeën en zich niets aantrekken van gangbare stijlen verwaarlozen of niet erkennen als kunst. Dubuffet maakte hier een eind aan en lanceerde het begrip Art Brut, maar we kennen ook de collectie van Prinzhorn, de psychiater die kunstwerken van zijn patiënten verzamelde en o.a. via deze kunstwerken toegang trachtte te krijgen tot hun gedachten en gevoelens. In deze uitgave herkennen we o.a. het werk van Adolf Wölfli, Augustin Lesage en Madge Gill.