Handelingen der Maatschappij voor geschiedenis en oudheidkunde te Gent. Nieuwe reeks; 55(2001). - MGO Gent (Gent : Maatschappij voor geschiedenis en oudheidkunde, 2001)
In memoriam Dr J. Scheerder - het Romeinse kamp Maldegem-Vake en zijn bevoorrading - een Karolingische lekenabt in Gent - Einhard en de Gentse abdijen van Sint-Pieters en Sint-Baafs - the logistics for Edwardi's Ill-fated campaing in Flanders (1297-98) - het 'chronicum' van Johannes van Thielrode: een Baafse kruisbestuiving tussen historiografie en diplomatisch bronnenmateriaal - stedelijk particularisme versus vorstelijke centralisatie en hun impact op de bestraffing van criminaliteit in het 15de-eeuwse Gent (ca - 1419-ca -1480) - Gijselbrecht van Meerlo, een Gentse beeldsnijder in het laatste kwart van de 15de eeuw - het prinselijk hof Ten Walle in Gent, recent onderzoek en nieuwe inzichten - een onuitgevoerde intrede in Gent van Justus de Harduyn en David Van der Linden - de burgerlijke rechtspraak voor de Gentse Schepenbank van de Keure - organisatie, personeel, procedure en archief - de handelsbeurs - de metamorfoses van de Gentse hoofdwacht (18de -begin 20ste eeuw) - onzichtbare slachtoffers - een micro-onderzoek naar kindermoord in de 19de eeuw in O-VL op basis van assisendossiers - wereldtentoonstelling Gent 1913 in metaal vereeuwigd: een iconologische case-studie van expomedailles - 'il vaut mieuw prendre souci de la qualité que de la quantité - - -' de sociale achtergrond van de Gentse sportverenigingen op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw - de geboorteplaats van Keizer Karel - Romano Tondats betoog van naderbij bekeken - bilbiografie van de geschiedenis van Gent 2002-2001