De grote Van Eyck atlas - Hauspie, Gunter (Tielt : Lannoo, 2020)
Het belang van Jan Van Eyck voor de kunst in de 15de eeuw en daarna kan niet overschat worden. Met zijn oog voor detail en technische onderlegdheid zet hij een standaard die nooit geëvenaard zal worden. Dankzij dat uitzonderlijke talent komt de meester algauw in de gunst van vorsten en mecenassen. Over het levenspad van Jan Van Eyck is niet veel bekend, maar dat hij veel onderweg is, staat buiten kijf. De schilder woont en werkt in het bruisende Brugge. Hij verblijft ook in Den Haag, Rijsel, Doornik en Gent. In opdracht van de Bourgondische hertog Filips de Goede reist hij mogelijk naar het Heilig Land en gaat hij in Portugal de toekomstige echtgenote van Filips portretteren. De twintig schilderijen die Jan Van Eyck nalaat, zijn evenveel puzzelstukken waarmee 'De Grote Van Eyck Atlas' dat nomadische bestaan van de Vlaamse meester wil reconstrueren. In het spoor van Jan Van Eyck voeren verrassende wandelroutes je zo naar zijn 15de-eeuwse wereld. 'De Grote Van Eyck Atlas' is rijkelijk geïllustreerd met foto's en kunstreproducties.
Includes bibliographical references and index.
Keywords: Eyck, Jan van, -- 1390-1440 -- Travel; Eyck, Jan van, -- 1390-1440.; Painters -- Travel -- Guidebooks; Painters; Travel; Guidebooks