Paramaribo : de modernistische architectuur van ir. Peter J. Nagel : 44 bouwwerken uit de jaren 1951-1969 - Strik, Frits, 1948-; Lambert, Aad, 1947-; Nagel, P. J. (Peter Jacobus), 1921-1997. (Volendam : Stichting LM Publishers, 2018)
Paramaribo is beroemd om zijn stadscentrum met de witte houten monumenten uit de 19e eeuw. Het stadscentrum werd in 2008 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de jaren '50 worden in het centrum de eerste modernistische gebouwen gerealiseerd. Modernistisch naar de architectuurstijl uit de jaren '20 en '30 in Europa. Ir. Peter J. Nagel geeft vanaf 1951 de belangrijkste impuls aan deze architectuurstijl in Paramaribo. Hij ontwerpt in de periode 1951-1969 meer dan 40 gebouwen in deze stijl. Rond het Kerkplein, een centraal punt van de stad, is Nagels modernisme nadrukkelijk aanwezig. Hier staan vijf belangrijke gebouwen van de architect: het OGEM-gebouw (nu N.V. EBS), 'De Surinaamsche Bank', het Fatum-gebouw (onherkenbaar verbouwd), de HBU Bank (nu de Republic Bank Suriname N.V.) en het Hoofdpostkantoor. Hij ontwerpt ook Buitensociëteit 'Het Park' (nu de Nationale Assemblee) en scholen, kerken, ziekenhuizen en woonhuizen. De bouwwerken zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, dat in nog geen 20 jaar is ontstaan. De gids beschrijft elk gebouw, met foto's bij oplevering en in de huidige staat. Op twee kaarten zijn alle projecten aangegeven, met een wandelroute voor de projecten in het centrum.
"Met wandelroute door het centrum langs 21 gebouwen"--Cover.
Includes bibliographical references.
Keywords: Nagel, P. J., -- 1921-1997.; Architecture -- History -- Suriname -- Paramaribo; Architecture, Modern -- 20th century; Architecture; Architecture, Modern; Suriname -- Paramaribo; 1900-1999.; History; Paramaribo; 2162 history of architecture