Ben Willikens : kalte Räume - cold chambers - Schröder, Klaus Albrecht, 1955-; Malissa, Constanze, 1990; Albertina Museum (Bielefeld : Kerber Verlag, 2022)
Ben Willikens wil met zijn schilderijen gestalte geven aan lege kamers: bij het bekijken van die eerste schilderijen voel je je ongemakkelijk, een leeg ziekenbed, een lege ziekenzaal, een gesloten zware deur, een sleutelbos, een rij lege stoelen in een wachtkamer, een ketel soep op een tafel, ... Je bent duidelijk in een medische omgeving, en de afgebeelde wasruimten, machines, bedden, ... maken duidelijk dat het hier gaat over psychiatrische instellingen. Het verschil met de laatste schilderijen, die de ene keer kubistisch zijn en de andere keer een kopie zijn van Mondriaan en Rietveld, is groot. De eerste reeks schilderijen zijn beklemmend, tonen de eenzaamheid binnen de muren van een psychiatrie.
Diese Publikation erscheint anlässlich der Ausstellung
Text deutsch und englisch
Keywords: Willikens, Ben, -- 1939-.