Ovartaci : pictures thoughts and visions of an artist - Nielsen, Johannes, 1924-; Ovartaci, 1894-1985; Danielsen, Eddie (Aarhus : Ovartaci Fonden, 2005)
Louis Marcussen, pseudoniem Ovartaci, overleed in 1985 op 91-jarige leeftijd, nadat hij de laatste 56 jaar van zijn leven had doorgebracht in de psychiatrie van Aarhus. In dit boek zijn conversaties met hem gebundeld: wat dacht hij, wat voelde hij, wat waren zijn visies en dromen? Het boek toont ons ook 102 werken van hem die deze gedachten, gevoelens, dromen en wensen gestalte geven. Ovartaci legde zich vooral toe op schilderwerk, maar ook enkele poppen duiken op in zijn werk.