De Zusters Maricolen van Dendermonde te Lede : 150 jaar psychiatrische zorg 1829-1979 - Vinck, E. (Lede : Spes, 1979)
Een mooi geïllustreerd en lijvig overzicht over de geschiedenis van de Zusters Maricolen en hun psychiatrische instelling in Lede. Heel volledig ook: wanneer de auteur praat over het schokkend verleden waarin Dr. Guislain en kannunik Triest werk maakten van goede zorg lezen we bijvoorbeeld volgend fragment: "Het huis Behiels was tegelijk herberg, hoeve en asiel voor zinnelozen. In de enge, onverwarmde cellen viel het licht binnen langs een opening naast de gegrendelde deur. Van de tweeëntwintig geïnterneerden trof de onderzoekscommissie er twintig aan in een chauffoir van drie bij één meter zestig: tien mannen en zes vrouwen droegen boeien, de rest was met kettingen vastgekluisterd aan de muur. De directrice, een ongeletterde vrouw op rijpe leeftijd, stond met twee meiden en twee knechten in voor de hele zorg en kreeg hiervoor van het armbestuur zeventig centiemen per dag en per krankzinnige." Een pracht van een boek.