The woman they could not silence : the shocking story of a woman who dared to fight back - Moore, Kate (Naperville : Sourcebooks, 2022)
Deze historische roman, gebaseerd op verslagen, dossiers, memoires, ... , brengt ons terug naar het jaar 1860. De echtgenoot van Elizabeth Packard, huisvrouw en moeder van zes kinderen, voelt zich bedreigd door de intelligentie en onafhankelijkheid van zijn echtgenote, en hij smeedt een plan en laat haar opsluiten in het Illinois State Hospital in Jacksonville, bestuurd door dokter Andrew McFarland, een man die nog erger blijkt te zijn dan Elizabeth's echtgenoot. Vele vrouwen in deze instelling blijken om dezelfde reden als Elizabeth Packard opgenomen te zijn in het hospitaal: ze zijn te zelfstandig, leven niet volgens de regeltjes die door mannen zijn vastgelegd, ... Elizabeth Packard begrijpt al snel ... dat ze niets te verliezen heeft, en begint een strijd voor haar vrijheid, een strijd waarbij ze ook de waarheid aan het licht wil brengen over de afschuwelijke toestanden binnen de muren van de instelling, en een proces begint tegen de hoofdarts die schuldig is aan misbruik van patiëntes, en haar memoires worden uitgegeven. Feminisme en een aanklacht tegen de psychiatrie, anno 1860 !