Gaillon : une prison dans un château renaissance - Renneville, Marc, 1967- (Paris : Éditions de la Martinière, 2024)
Dit prachtig geïllustreerde boek vertelt ons de geschiedenis van het kasteel van Gaillon, een kasteel dat dienst gedaan heeft als gevangenis (voor mannen en vrouwen), psychiatrie (voor gevangenen die geestelijk gestoord waren), opvoedingshuis voor misdadige kinderen. Hele mooie plattegronden, prenten, foto's, ...: het interieur van de cellen, graffiti op de celmuren, administratieve formulieren, de leer waarbij men misdadigers zou kunnen herkennen aan de vorm van de schedel of het gelaat, het werk op de boerderij, het werk in de ateliers, het werk in de wasserijen of bakkerijen, ...