Woorden doen ertoe : een incomplete gids voor woordkeuze binnen de culturele sector - Modest, Wayne; Lelijveld, Robin (Amsterdam : Tropenmuseum, 2018)
Met deze publicatie dragen de vier Nederlandse musea bij aan de dialoog over het woordgebruik in de museumwereld en sluiten aan bij het maatschappelijke debat over de vraag of bepaalde woorden nog wel van deze tijd zijn. De publicatie belicht dat de beschrijving van een object soms net zoveel betekenis heeft als het object zelf. Dit kan helpen om beter te begrijpen waarom een woord dat voor de een geen lading heeft, bij een ander juist gevoelig ligt. WORDS MATTER biedt inzicht en alternatieven. De woordenlijst beoogt niet allesomvattend te zijn. Het is een work in progress dat als basis dient om verder te praten. Je kunt de publicatie in het Nederlands of in het Engels online doorbladeren en downloaden.
Samenwerking tussen Tropenmuseum Amsterdam, Afrikamuseum Tervuren en soortgelijke musea. Over het belang van woorden binnen de culturele sector. De woordenlijst die aan bod komt is duidelijk: dwerg, eskimo, kaukasisch, koelie, westers, wit, inheems, stam, ...
Tweetalig Nederlands/Engels