Auschwitz mon amour. Over Shoah, fictie en liefde. - de Kesel, Marc. (Amsterdam Boom, 2012)
Wat hebben liefde en erotiek met de Holocaust te maken. In Auschwitz mon amour laat Marc De Kesel zien hoe Eros aan het werk is in elke authentieke herinnering aan de Holocaust. Aan de hand van het werk van filmmakers als Resnais (Hiroshima mon amour) en Cavani (The Night Porter), romanciers als Grossman en Antelme en de filosoof Agamben verkent De Kesel het grensgebied tussen liefde, pijne en herinnering. Dat grensgebied is volgens hem niet alleen kenmerkend voor onze houding tegenover de Holocaust, maar bepalend voor heel ons menselijk bestaan. Een scherpe stijl en een tegendraads onderwerp maken Auschwitz mon amour een verbluffend boek.
Keywords: 130.2 -- Filosofie van de cultuur. Cultuurfilosofie. Cultuursystemen. Kultuurfilosofie; 323.12 <=924> -- Antisemitisme. Jodenvervolging