Altruïsme. De kracht van compassie. - Ricard, Matthieu, 1946-; Stoltenkamp, Marjolijn (Utrecht Ten Have, 2015)
In deze tijd van economische crisis en milieurampen voeren individualisme en cynisme vaak de boventoon. We kunnen het tij alleen keren met de kracht van compassie. Dat is volgens de boeddhistische leraar Matthieu Ricard geen vrome wens of utopie, maar mogelijk en zelfs noodzakelijk.'Altruïsme' is het resultaat van jaren van onderzoek, ervaringen, observaties en reflecties. Soepel verbindt Ricard inzichten uit de psychologie, filosofie, ecologie en neurowetenschappen. Hij laat zich ook inspireren door wijze mannen en vrouwen - onder anderen Gandhi, Seneca en Jane Goodall - uit diverse levensbeschouwelijke tradities. Aan de hand van talloze voorbeelden laat hij zien hoe we met altruïsme persoonlijke levens, samenleving, politiek en milieu kunnen beïnvloeden.
Plaidoyer pour l'altruisme : la force de la bienveillance