Woede en vergeving. Wrok, ruimhartigheid, gerechtigheid. - Nussbaum, Martha Craven 1947-; Diderich, Peter; Fontijn, Bep. (Amsterdam Ambo/Anthos, 2016)
Woede en wraak waren ooit nuttige zaken. Maar, betoogt filosofe Martha Nussbaum in haar nieuwe boek, de invoering van het rechtssysteem heeft het juist mogelijk gemaakt om ons door liefde en zorg te laten leiden. Want of een voorval is zo misdadig dat we het aan het recht overlaten, of het is triviaal - en waarom zouden we in dat geval boos worden en op wraak zinnen? Nussbaum pleit voor volkomen woedeloosheid. Nussbaum ontleedt ook het begrip vergeving kritisch en vindt een vergevende houding in de kern egoïstisch en weinig behulpzaam. De verongelijkte manoeuvreert zich immers in een moreel superieure positie: niet langer lijdend onder zijn woedegevoel, heeft hij zichzelf de macht toegekend om al dan niet gratie te verlenen en zo triomfeert hij. Met behulp van een scala aan bronnen verkent Nussbaum op doordringende wijze de thema's woede en vergeving in de persoonlijke, publieke en politieke sfeer. Aan de hand van het voorbeeld van onder anderen Nelson Mandela laat ze zien dat woedeloosheid daadwerkelijk tot verzoening kan leiden. Ze houdt een hartstochtelijk pleidooi voor ruimhartigheid, gerechtigheid en waarheid als alternatief.
Anger and forgiveness : resentment, generosity, justice.