Ommekeer, ommekaar spelen, stilstaan en praten over gevoelens. - Bartholomees, Guido; Van Mol, Sine. (Brussel Welzijnszorg, 1996)
Dit boek bevat telrijke impulsen en werkvormen, methodieken en lessuggesties die bruikbaar zijn voor kinderen vanaf 9 jaar. Een greep uit het aanbod: spelletjes om vertrouwen te krijgen in het eigen lichaam en om vertrouwen te krijgen in de groep. Het boek leert kinderen omgaan met geheimen, leert kinderen ook gevoelens herkednnen en verschillende situaties beoordelen. Via een stap-voor-stap-plan kunnen ze een heleboel problemen oplossen. Tenslotte reikt dit boek een rijk en gevarieerd pakket gedichten en een boekenlijst aan waaruit volop geput kan worden.
In deze handleiding wil het auteursteam problemen hanteerbaar maken in een klas- of jongerengroep. Samen met de kinderen en via een brede waaier van activiteiten werken de auteurs aan een ommekeer : door gevoelens of omgaan met geheimen bespreekbaar te maken kunnen kinderen lucht geven aan wat hen pijn doet en in verwarring brengt. Zo schept men ook ruimte om geweldpleging tegen kinderen en seksueel misbruik op het spoor te komen.
Keywords: 37.018.2 -- Schoolopvoeding; 179.2 -- Kindermishandeling. Incest; 159.942 -- Emoties algemeen