Geloven in de toekomst. - Geybels, Hans, 1971- (Kalmthout Pelckmans, 2012)
Het oude continent lijkt in een diepe crisis verzeild te raken. Langs alle kanten bereiken ons onheilspellende berichten. Meer en meer mensen worden angstig en ongerust over de toekomst. Het cultuurpessimisme van een klein groepje salonintellectuelen verspreidt zich hoe langer hoe meer onder de brede bevolkingslagen. Is er een antidotum? De auteurs van dit boek menen van wel. Het geheim van hun optimistische visie schuilt in het feit dat ze opnieuw naar de kern willen gaan. De kern van domeinen als politiek, economie, socio-economisch beleid, justitie, opvoeding en onderwijs, sport en cultuur. Naast die verschillende domeinen, komen ook de diverse ontwikkelingen aan bod die de komende decennia zullen bepalen: ecologie, diversiteit, globalisering, gender, bevolkingsgroei enzovoort. Waar draait het werkelijk om in die domeinen en ontwikkelingen? Wat staat er echt op het spel? Alle auteurs geloven in de toekomst. Die zal er anders uitzien dan het vertrouwde verleden, maar daarom niet minder goed. Hun optimisme kan geenszins naïviteit verweten worden. De auteurs zijn allemaal gereputeerde specialisten in hun vakgebied.
Keywords: 130.2 "20" -- Filosofie van de cultuur. Cultuurfilosofie. Cultuursystemen. Kultuurfilosofie--?"20"