Op het scherp van de snede : goed en kwaad in de geneeskunde. - Dupuis, Heleen M.. (Amsterdam Balans, 1998)
In en rond de huidige geneeskunde is sprake van een aantal gevaarlijke ongerijmdheden. Dat leidt tot nadeel en zelfs schade voor individu en samenleving. Een dergelijke analyse is bij uitstek van morele aard. In de moraal zijn wij op zoek naar wat goed is voor de mens en naar morele waarden. Heleen Dupuis gaat ervan uit dat de negatieve kanten van het medisch handelen voortkomen uit wat artsen en patiënten eisen van de geneeskunde. Fundamentele denkfouten en onhoudbare dogma's, ook in de medische ethiek, spelen daarbij een belangrijke rol. Het is van groot belang de denktrant en dogma's bij de artsen te ontmaskeren. De geneeskunde zou ons veel meer goeds kunnen bieden dan nu het geval is. Op het scherp van de snede is het resultaat van jarenlange studie en ervaring van een van onze meest vooraanstaande medische ethici. Met grote kennis en inzet daagt Heleen Dupuis de samenleving uit tot het maken van nieuwe keuzes.
Keywords: 241.63*2 -- Theologische ethiek: medische ethiek: dokter; verpleegster; ziekenhuis; 61 -- Geneeskunde. Hygiëne. Farmacie