Hooglied Bijbelse liefde in beeld, woord en klank. - Ausloos, Hans; Bossuyt, Ignace (Leuven Acco, 2008)
Geen enkel boek heeft zo intens onze cultuur beïnvloed als de bijbel. Talloze werken uit de West-Europese muziek, beeldende kunsten en literatuur zijn door de bijbel geïnspireerd, hetzij rechtstreeks, hetzij via 'vertaling', parafrase en interpretatie. Ook nu nog blijft de bijbel de hedendaagse kunstenaars intrigeren. In deze verzameling van vier teksten wordt het oudtestamentische boek Hooglied en zijn receptie in de kunsten besproken. Als poëtische liefdesliteratuur heeft dit bijbelse geschrift aanleiding gegeven tot zeer uiteenlopende interpretaties, van antropologischerotische tot theologisch-allegorische. De eerste bijdrage is bedoeld als een kennismaking met het boek Hooglied en de diverse interpretaties ervan doorheen de geschiedenis (H. Ausloos). Vervolgens wordt de doorwerking van Hooglied in de beeldende kunsten B. Baert), de literatuur (H. Bloemen) en de muziek (I. Bossuyt) belicht. (Bron: covertekst)
Verklarende woordenlijst p. 207-213
Keywords: Bible. -- Criticism, interpretation, etc; Bible. -- Illustrations; Song of Solomon (Music) -- History and criticism; 223.6 -- Hooglied