Kardinaal Mercier en de Vlaamse Beweging. - Boudens, Robrecht (Leuven Davidsfonds, 1975)
Dit boek is een studie over de houding van de omstreden kardinaal ten aanzien van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd tijdens de eerste dertig jaar van de 20e eeuw. Hoe stond de kardinaal tegenover de Vlaamse Beweging die precies in deze periode een belangrijke vlucht nam? Op grond van grotendeels onuitgegeven en quasi nog ontoegankelijk bronnenmateriaal, brengt de auteur klaarheid over deze soms erg woelige episode uit de Vlaamse strijd.
Bevat bibliografie en index
Keywords: Mercier, Désiré, -- 1851-1926.; Flemish movement; 949.3.09 -- Geschiedenis van de Vlaamse beweging