Het stadhuis van Leuven. - Heirman, Michiel; Oosterlynck, Leopold; Staes, Jan. (Tielt Lannoo, 1997)
Het stadhuis, dat een van de pronkstukken is van de Brabantse gotiek, kwam tot stand in twee bouwcampagnes tijdens de 15de eeuw, maar het was wachten tot in de 19de eeuw vooraleer de beelden op de sokkels gerealiseerd werden. In zeven hoofdstukken wordt op een onderhoudende manier de complexe geschiedenis van dit beroemde bouwwerk voor de geïnteresseerde lezer opgeroepen. Het stadhuis wordt echter niet als studieobject geïsoleerd, maar enerzijds geplaatst in zijn historische context en anderzijds ook geïntegreerd in zijn fysische omgeving. De elkaar opvolgende bouwmeesters worden besproken en gelijktijdige realisaties, zoals het Schepenhuis van Aalst, worden met het Leuvense project vergeleken. Het stadhuis als centrum voor de lokale feestelijkheden is onderwerp van een apart hoofdstuk.
Bevat bibliografie, résumé en français en English summary
Keywords: Stadhuis (Louvain, Belgium); Architecture, Gothic -- Belgium&delete& -- Louvain; #GOSA:XI.Lok.B.M; 725.13 -- Gebouwen van lokale besturen. Provinciehuizen. Stadhuizen. Gemeentehuizen. Raadhuizen; 725 <493 LEUVEN> -- Burgerlijke bouwkunst. Civiele bouwkunst. Wereldlijke bouwkunst--België--LEUVEN; 72 -- Architectuur. Bouwkunst -- Architecture; 949.32 LEUVEN -- Geschiedenis van België: hertogdom Brabant; provincie Brabant--(reg./lok.)--LEUVEN