Voorstelling en betekenis : Theorie van de kunsthistorische interpretatie. - Vanbergen, J.F.H.H. (Leuven : Universitaire pers, 1986)
De klassieke, historische verklaringsprocedures, zoals de stijlanalytische en iconografische methodes, die enerzijds het vormaspect en anderzijds de iconografische inhoud van een kunstwerk analyseerden, kunnen niet langer gelden als een adequate beschrijving van de kunsthistorische interpretatie. Recente inzichten, verworven in het structuralisme, de semiotiek, de hermeneutiek en de receptieësthetica hebben bijgedragen tot een verruiming en verdiepeing van de interpretatietheorie van voorstellingen. De auteur heeft in dit werk de koppeling tussen deze oudere, gevestigde verklaringsprocedures en recente ontwikkelingen tot stand gebracht en komt op deze wijze tot een nieuw concept van de interpretatieproblematiek en de wetenschapstheorie van de kunstgeschiedenis. Met dit boek verschijnt er voor het eerst in het Nederlands een werk dat de ontwikkelingen in de wetenschapstheorie van dit vak inventariseert en integreert in de reeds bestaande en beproefde theorieën.
boek