Conceptuele kunst in Nederland en België : kunstenaars, verzamelaars, galeries, documenten, tentoonstellingen, gebeurtenissen - Blotkamp, Carel; Fuchs, Rudy; Héman Suzanne; Poot, Jurrie; Van Winckel, Camiel; Visser, Hripsimé (Rotterdam : NAi Uitgevers, 2002)
Ruim dertig jaar na "Op losse schroeven" en "Sonsbeek buiten de perken", tentoonstellingen die de internationale ontwikkelingen van de "nieuwe" kunst lieten zien, biedt deze publicatie het eerste overzicht van de rol die Nederland en België in de periode 1965-1975 hebben gespeeld in de ontwikkeling en presentatie van de conceptuele kunst. Amsterdam vormde samen met Keulen/Düsseldorf en Antwerpen/Brussel een "magische" driehoek waarbinnen kunstenaars, verzamelaars en galeristen ideeën uitwisselden en tentoonstellingen realiseerden. De onderlinge contacten, de bewegingen en het vernieuwende karakter van deze kunstuitingen, waarbij niet langer uitsluitend het visuele kenmerk het belangrijkste was maar het primaat kwam te liggen bij de idee, vormen het uitgangspunt van dit boek. Het bevat korte inleidingen op het werk van een aantal kunstenaars die destijds baanbrekend waren en ook in latere jaren interessante posities zijn blijven innemen. Criticus en hoogleraar kunstgeschiedenis Carel Blotkamp beschrijft vanuit zijn persoonlijke betrokkenheid onder meer de belangrijke gebeurtenissen rond enkele opzienbarende tentoonstellingen en manifestaties. In een polemisch essay blikt publicist Camiel van Winkel terug op de 'historische' conceptuele kunst en schetst hij ontwikkelingen die toen zijn ingezet. Daarnaast is met de integrale publicatie van de diverse manuscriptversies van de 'Sentences' van Sol LeWitt een van de belangrijkste teksten over conceptuele kunst opgenomen.
Ader, Bas Jan ; Andre, Carl ; Art & Language ; Baldessari, John ; Barry, Robert ; Boezem, Marinus ; Broodthaers, Marcel ; Brouwn, Stanley ; Buren, Daniel ; Cadere, Andre ; Darboven, Hanne ; Dibbets, Jan ; van Elk, Ger ; Gilbert & George ; Huebler, Douglas ; Kawara, On ; Kosuth, Joseph ; LeWitt, Sol ; Long, Richard ; Nauman, Bruce ; Ruscha, Edward ; Ryman, Robert ; Schum, Gerry ; Smithson, Robert ; Weiner, Lawrence ; Wilson, Ian
boek