Bodytalk : de nieuwe figuratie in de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren negentig - Berk, Anne; Berk, Anne; Teeuwisse, Jan (Zwolle : Waanders Uitgevers, 2004)
Arink, Karin ; van Bentem, Hans ; Berghs, Antoine ; Claassen, Tom ; Framis, Alicia ; Heringa & Van Kalsbeek ; Huisman, Michel ; Jacobs, Lidy ; van der Kraan, Axel & Helena ; van Lieshout, Joep ; Luik, Hieke ; Manders, Mark ; Mobach, Hanna ; Snijder, Els ; Stienstra, Elisabet ; Vandekop, David ; Visch, Henk ; van der Werff, Lie ; Wisse, Christian
Nadat lange tijd de abstractie de toon aangaf in de Nederlandse beeldhouwkunst, duiken er weer overal mensfiguren op, types waarmee iedereen zich kan identificeren. Ze gebaren naar ons, maar wat willen ze ons vertellen ? Kunstcritica Anne Berk bekijkt en interpreteert de beelden. Ze vraagt de makers naar hun motieven. Kunstenaars stellen vragen over het bestaan, maar pasklare antwoorden ontbreken. In een tijd waarin de grote verhalen hebben afgedaan, hebben veel beelden een open karakter. Er is niet een waarheid. De associatie van de toeschouwer is even belangrijk als de bedoeling van de kunstenaar.
Bodytalk : De nieuwe figuratie in de Nederlandse beeldhouwkunst van de jaren negentig, Museum Beelden aan Zee Scheveningen, 2004-05-15. 2004-09-26
boek