Een ruimte om in te bewegen : tussen cinema en beeldcultuur - Daney, Serge; Assayas, Olivier; Deleuze, Gilles, 1925-1995; De Boer, Solange (Amsterdam : Octavo, 2011)
Flaptekst: 'Daney vertegenwoordigt voor mij het einde van de kritiek zoals ik die begrijp, en die ik laat beginnen bij Diderot, van D naar D, van Diderot naar Daney', stelde Jean-Luc Godard in een gesprek met Youssef Ishaghpour (Trafic, nr. 29). In 1964 schreef Serge Daney voor de Cahiers du cinéma zijn eerste artikel over film en vanaf de jaren tachtig richtte hij zich tevens op televisie, reclame en nieuwe media. Zijn teksten hebben grote invloed gehad op een hele generatie filmmakers, critici en filosofen, en vormen nog steeds een bron van inspiratie. Ze hebben nauwelijks aan betekenis ingeboet als het gaat om de lessen van een rijke cinefiele cultuur voor de hedendaagse beeldcultuur. Het beeld als verzet tegen de eindeloze informatiestroom, als ruimte voor verbeelding, als ruimte voor reflectie: een ruimte om in te bewegen.
boek