En Collection. - Van Den Abeele, Lieven; Berg, Stephan; Charlier, Jacques; Criqui, Jean-Pierre; De Croës, Catherine; De Naeyer, Christine; Grimonprez, Johan; Jansen, Bert; Kaeppelin, Olivier; Mattart, Astrid; Mosquera, Gerardo; Pire, François; et al. (Gent : Sint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap & Kunst Gent, 1997)
Naar aanleiding van de tentoonstelling Paris-Bruxelles = Brussel-Parijs die op 6 september 1997 in het Museum voor Schone Kunsten te Gent werd geopend heeft de Witte Zaal de idee opgevat hieraan een eigen tentoonstellingsconcept te koppelen. Terwijl de tentoonstelling Paris-Bruxelles = Brussel-Parijs handelt over de artistieke dialoog tussen Frankrijk en België in het tweede gedeelte van de vorige eeuw , legt de Witte Zaal de klemtoon op het collectioneren van Belgisch beeldend werk in Franse publieke collecties in de late tweede helft van deze eeuw. A La Pointe De L'Art uit 1983 van Jacques Charlier - waarin hij Pornokrates van Felicien Rops na 105 jaar herformuleert - is het werk dat de schakel vormt tussen En Collection en Paris-Bruxelles = Brussel-Parijs. Uit bijna honderd werken van om en bij de dertig Belgische kunstenaars werd een selectie gemaakt van elf werken van tien kunstenaars - waarbij een zo groot mogelijke diversiteit naar inhoud, vorm en technieken werd nagestreefd - die een beeld moeten geven van de visie van de Fransen op het collectioneren van Belgische hedendaagse kunst. Het meeste werk dateert van de jaren tachtig en begin jaren negentig.
Engels
Frans
Nederlands
En Collection, Witte Zaal (Sint-Lucas) Gent, Sint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap & Kunst Gent, 07.10.1997- 31.10.1997
boek
Keywords: Rops, Félicien; Bijl, Guillaume; Braeckman, Dirk; Charlier, Jacques; Cole, Willem; Delvoye, Wim; Grimonprez, Johan; Lizene, Jacques; Panamarenko; Van Caeckenbergh, Patrick; Vermeiren, Didier; jaren 80; jaren 90; België; Frankrijk