Koen Broucke : Menskundige Notities. - Museum Het Domein Sittard Sittard (Antwerpen : Van Laere Contemporary Art Antwerpen, 1998)
De beelden waaraan en waarmee Koen Broucke werkt zijn elementen van een onderzoek. Een onderzoek naar de allereerste waarneming, het beeld dat je ziet wanneer iemand voor je staat, terwijl je niet ziet wat hij is. Broucke: "Jij die voor mij zit, wat weet ik over jou? Ken ik je? Gedeeltelijk? Zal ik je ooit beter kennen? Waar ligt de grens tussen het zichtbare weten (de kleur van je haar bijvoorbeeld) en het onzichtbare weten (je geeft jezelf niet graag prijs)." Het beeldend werk van Koen Broucke tracht op deze vragen een antwoord te geven. Aquarel is een vloeiend en vlot te behandelen medium. De dunne verflagen veroorzaken een grote transparantie. Deze doorzichtigheid is fotografisch niet makkelijk reproduceerbaar. In zijn handschrift voegt Broucke persoonsgebonden meningen toe, zinnen uit teksten en opschriften bij foto's. In de context van het schilderij worden deze zinsneden echter betrokken op andere situaties waardoor de verdraaide cliché's paradoxaal genoeg onthullende dingen over een menselijke werkelijkheid uitdrukken.
Nederlands
Koen Broucke: Menskundige notities, Museum het Domein, Sittard, van 24.1 - 29.3.1998
boek
Keywords: Broucke, Koen