René Daniëls. - Van Abbemuseum, Eindhoven; Kunstmuseum Wolfsburg; Kunsthalle Basel (Eindhoven : Van Abbemuseum Eindhoven, 1998)
Deze publicatie biedt een overzicht van het oeuvre van de Nederlandse schilder René Daniëls (1990). René Daniëls koppelt krachtige en kleurrijke voorstellingen aan een gelaagd spel met taal, beeldassociaties en betekenisverschuivingen. Daniëls typeerde zijn oeuvre zelf als een zoektocht naar het niemandsland tussen literatuur, beeldende kunst en het leven. In een zestal artikelen worden verschillende facetten van het werk van René Daniëls belicht. Philip Peters geeft een uitgebreide inleiding op de thema's en motieven. Jaap Bremer gaat in op het vroege, onbekende werk. Ulrich Loock beschrijft de metonymische constructies in Daniel's oeuvre en plaatst het in relatie tot het werk van een aantal tijdgenoten als Jan Vercruysse, Reinhard Mucha en Jean-Marc Bustamante. De bijdrage van Paul Andriesse bestaat uit een persoonlijk beeldverslag van een jarenlange samenwerking met de kunstenaar. Bert Jansen onderzoekt een aantal motieven en hun mogelijke kunsthistorische bronnen. Dirk van Weelden heeft in de geest van Daniels Een Tijdschrift Zonder Deadline samengesteld. Tot slot beschrijft Annelie Lütgens de receptie van Daniëls' werk in Duitsland aan de hand van een aantal mammoettentoonstellingen als Westkunst, Zeitgeist en de Documenta's. Dit boek geeft een rijk caleidoscopisch beeld van een fascinerend oeuvre en biedt, eerder dan een vastomlijnde interpretatie, nieuwe zienswijzen in het werk van een van Nederlands' belangrijkste naoorlogse kunstenaars.
biog. p. 161
ind. tent., gr. tent., bibliog. p. 162-179
Nederlands
René Daniëls : The Most Contemporary Picture Show. Stedelijk Van Abbemuseum, 25 april - 30 augustus 1998 / Kunstmuseum Wolfsburg,11 september 1998 - 3 januari 1999 / Kunsthalle Basel, 30 januari - 5 aprim 1999
boek
Keywords: Daniels, René