Ger van Elk : De Cadillac en de non. - Debbaut, Jan; Kaal, Ron; Van Abbemuseum, Eindhoven (Rotterdam : NAi Uitgevers, 1999)
Ger van Elk is een veelzijdig kunstenaar bekend door verschillende soorten werken : sculpturen, beschilderde foto's en installaties. Van Elks filmwerk is waarschijnlijk minder bekend. Dit deel van zijn oeuvre omvat een aantal korte films en diawerken dat tussen 1969 en 1972 ontstaan is en daarna nauwelijks meer getoond. Het Van Abbemuseum wil deze werken uit de vergetelhoek halen, niet alleen omdat ze relatief onbekend zijn, maar vooral om dit intrigerende, boeiende en geestige aspect van Van Elks werk onder de aandacht te brengen. Dit werk is ontstaan in de jaren zestig en zeventig toen Ger van Elk met tussenpozen in Los Angeles woonde, en ademt dan ook de sfeer uit van het toenmalige kunstklimaat daar. Ook kunstenaars als John Baldessari, Allen Ruppersberg, Bas Jan Ader en William Wegman waren toen actief in dat klimaat en werkten met fotografie en film. Bovendien zijn er overeenkomsten te ontdekken met het werk van een jongere generatie kunstenaars, zoals Marijke van Warmerdam, Jeroen Eisinga en Femke Schaap. Deze uitgave laat in series en in paginagrote beelden diverse film- en diawerken van Ger van Elk zien. Ron Kaal gaat in zijn essay De Cadillac En De Non in op de verwonderde blik van Van Elk, die vooral ook in deze filmwerken tot humoristische beelden en verhalen leidt.
bibliog. p. 47
biog., prijzen, ind. tent., gr. tent. p. 45-46
Engels
Nederlands
Nederlands & Engels
Ger van Elk : De Cadillac en de non / The Cadillac and the Nun, Van Abbemuseum Eindhoven, 13 November 1999 - 9 Januari 2000
Keywords: van Elk, Ger