Beatrijs Lauwaert : Gedragingen. - De Brakke Grond Vlaams Cultuurhuis Amsterdam; Galerie Nanky de Vreeze, Amsterdam (Amsterdam : de Brakke Grond Vlaams Cultuurhuis Amsterdam, 2002)
De expositie Gedragingen omvat tekeningen en foto's, enkele kleinere assemblages die refereren aan eerdere installatieprojecten en de kleibeelden die aanzet geven tot de tentoongestelde fotoreeks. In eerste instantie valt het niet op dat de werken van Beatrijs Lauwaert verdriet, pijn of eenzaamheid uitademen. Pas bij een tweede of intense lezing word je ermee geconfronteerd. Vaak werkt ze met gevonden voorwerpen die ze combineert tot nieuwe gehelen. De geschiedenis, het verleden van die objecten, dicteert haar tot welke installatie ze moet komen. Klei daarentegen heeft geen geschiedenis. Misschien ook daarom dat met klei werken zo'n openbaring voor haar was. De verbondenheid met klei is zo groot dat ze die vormen als het ware niet wil loslaten, ze zijn deel van haarzelf geworden. Haar fotografisch werk vloeit voort uit de wens haar eigen werk documentair vast te leggen. Voor het eerst worden die foto's getoond. Het zijn dubbelbeelden, zowel in de inhoudelijke als in de vormelijke betekenis. In elkaar geschoven beelden die refereren aan de paradoxen in het leven. Het willen dragen en vastpakken, agressie tegenover koestering.
biog., studies, ind. tent., gr. tent. p 66-67
Engels
Nederlands
Beatrijs Lauwaert : Gedragingen = Bearings, Galerie Nanky de Vreeze Amsterdam / de Brakke Grond Vlaams Cultuurhuis Amsterdam, 6 september 2002 t.m 6 oktober 2002
boek
Keywords: Lauwaert, Beatrijs