Pablo Picasso : originele etsen, lithografieën en linoleumsneden 1927-1967. - Van De Weghe, Gabriël; Galerie Gabriël Van De Weghe Wortegem (Wortegem : Galerie Van De Weghe, 2002)
Het grafisch oeuvre van Picasso is een monument. Het telt niet minder dan 2430 werken, gespreid over heel zijn leven en gebruik makend van alle bestaande technieken. De vijftigtal werken van onze tentoonstelling zijn dus te beschouwen als fragmenten van een gigantisch geheel. Maar deze noodgedwongen beperking heeft ook inspirerend gewerkt. Zo hebben we een evenwicht nagestreefd tussen etsen, aquatinten, lithografieën en linosneden. En behalve de heel vroege etsen en de sporadische exemplaren van het kubisme, zijn al Picasso's belangrijke periodes en evoluties vertegenwoordigd. Bij dit alles hebben we vooral oog gehad voor een hoogstaande kwaliteit. Een groot aantal van de tentoongestelde werken worden door verschillende schrijvers onomwonden als "meesterwerken" bestempeld. Sommige reeksen werden uitgegeven als rijk-geïllustreerde boeken. We kunnen ze het best vergelijken met de getijdenboeken en hun kostbare miniaturen van weleer. Net als toen zijn deze kleinoden voor hun trotse bezitters een blijvende bron van vreugde. Picasso heeft met zijn grafisch oeuvre een traditie verdergezet. Hij was er zich tenvolle van bewust dat ook zijn etsen de eeuwen zullen trotseren, net als deze van Dürer en Rembrandt. Gabriël Van De Weghe
Nederlands
Pablo Picasso : originele etsen, lithografieën en linoleumsneden 1927-1967, Galerie Gabriël Van De Weghe Wortegem, 5 oktober - 10november 2002
boek
Keywords: Picasso, Pablo