Karel Appel : Pastorale Chiaroscuro. - Appel, Karel; Frémon, Jean; Fuchs, Rudi H.; Gachnang, Johannes; Stedelijk Museum Amsterdam (Rotterdam : NAI Uitgevers Rotterdam, 2001)
Karel Appel is nu tachtig en nog steeds buitengewoon actief : een schilder met een enorme ervaring, verdieping en concentratie. Pastorale Chiaroscuro presenteert een selectie uit zijn schilderijen van de laatste twintig jaar, met name landschappen, figuren in het landschap, dieren en naakten - onderwerpen die passen bij zijn instinct en zijn stijl. Het zijn werken waarin licht en kleur virtuoos en uitbundig verenigd zijn. In een gesprek tussen Rudi Fuchs en Karel Appel worden zowel de grote schilderkunstige thema's aangesneden - kleur, licht, de toets en de materie - als ook Appels aristieke ontwikkeling en zijn verbondenheid met schilders als Van Gogh, Mondriaan en Rembrandt. Daarnaast spreekt Appel in het interview over zijn eigen motieven en interesses. Ter ere van Karel Appels tachtigste verjaardag schreven Johannes Gachnang en Jean Frémon ieder een tekst in een caleidoscopische beschouwing exploreert Gachnang Appels creativiteit. Frémon beschrijft in een brief aan Rudi Fuchs de herinneringen, associaties en verlangens die de kracht van Appels werk oproepen. Pastorale Chiaroscuro biedt een fraai overzicht van de laatste twee decennia van Appels indrukwekkende oeuvre en toont een kunstenaar die onverminderd vitaal en productief is.
Deze uitgave verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Karel Appel, Pastorale Chiaroscuro' in het Stedelijk Museum Amsterdam, 28 april - 24 juni 2001. / This publications appears on the occasion of the exhibition 'Karel Appel, Pastorale Chiaroscuro' in the Stedelijk Museum Amsterdam, 28 April - 24 June 2001
biog. p. 138-144
gr. tent. p. 146-147
ind. tent. p. 145
Engels
Nederlands
Keywords: Appel, Karel