Encyclopedie van de moderne kunst : stijlen, scholen, stromingen. - Dempsey, Amy (Zwolle : Waanders Uitgevers Zwolle, 2002)
De 300 stijlen, scholen en stromingen die in deze Encyclopedie van de moderne kunst zijn samengebracht, bieden een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Westerse schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en ontwerpkunst tijdens een van de meest dynamische en interessantste perioden in de geschiedenis van de kunst. Van het impressionisme, symbolisme en de Jugendstil in de negentiende eeuw tot en met land-art, geluidskunst en internetkunst in de eenentwintigste eeuw. De stromingen worden in min of meer chronologische volgorde besproken. Ze worden in de context van hun tijd geplaatst, waarbij ook aandacht wordt besteed aan manifesten van kunstenaars, perikelen rond tentoonstellingen, uitspraken van critici en de waardering - of juist de afschuw en verontwaardiging - van het publiek. Ruim 100 stromingen worden uitgebreid besproken en geïllustreerd, daarnaast wordt een beknopte beschrijving gegeven van nog eens 200 essentiële stijlen en bewegingen. Een uitklapbare tijdbalk, die een uitgebreid overzicht van de gehele periode geeft, toont in één oogopslag hoe de ontwikkeling van de kunst zich verhoudt tot historische gebeurtenissen. Bij alle artikelen wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste internationale kunstcollecties en worden zorgvuldig geselecteerde suggesties gegeven voor aanvullende literatuur. Deze rijk geïllustreerde Encyclopedie van de moderne kunst is een uiterst waardevolle bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de kunst en de kunstenaars van de moderne tijd.
Ahearn, John ; Van Alen, William ; Anderson, Laurie ; Andre, Carl ; Appel, Karel ; Arman ; Arp, Hans (Jean) ; Bacon, Francis ; Bakst, Leon ; Balla, Giacomo ; Bellows, George ; Bernard, Emile ; Bernard, Oliver ; Beuys, Joseph ; Bill, Max ; Blecha, Matej ; Boccioni, Umberto ; Bonnard, Pierre ; Bourke-White, Margaret ; Brandt, Marianne ; Braque, Georges ; Bratby, John ; Briedendiek, Hein ; Broodthaers, Marcel ; van Bruggen, Coosje ; Burden, Chris ; Buren, Daniel ; Calder, Alexander ; Carrà, Carlo ; Cassandre, A.M. ; Castiglioni, Archille ; Cattelan, Maurizio ; Cézanne, Paul ; Chagall, Marc ; Chand, Nek ; Chevreul, Michel-Eugène ; Chicago, Judy ; De Chirico, Giorgio ; Christo & Jeanne-Claude ; Close, Chuck ; Conner, Bruce ; Corneille ; Cornell, Joseph ; Cucchi, Enzo ; Dali, Salvador ; Degas, Edgar ; Delaunay, Robert ; Delaunay, Sonia ; Delvaux, Paul ; Demuth, Charles ; Denis, Maurice ; Derain, André ; Dix, Otto ; van Doesburg, Theo ; Dubuffet, Jean ; Duchamp, Marcel ; Dufy, Raoul ; Endell, August ; Ernst, Max ; Estes, Richard ; Fautrier, Jean ; Fischl, Eric ; Riverhead (New York) ; Gaudi, Antoni ; Gauguin, Paul ; Giacometti, Alberto ; Gill, Madge ; van Gogh, Vincent ; Goncharova, Natalia ; Gorky, Arshile ; Gris, Juan ; Gropius, Walter ; Grosz, George ; Guimard, Hector ; Haacke, Hans ; Hamilton, Richard ; Haring, Keith ; Hartung, Hans ; Hausmann, Raoul ; Heartfield, John ; Heckel, Erich ; Heron, Patrick ; Herron, Ron ; Höch, Hannah ; Hockney, David ; Hoffmann, Josef ; Hopper, Edward ; Horta, Victor ; Isou, Isidore ; Jess ; Johns, Jasper ; Johnson, Philip ; Judd, Donald ; Kandinsky, Wassily ; Kapoor, Anish ; Kassak, Lajos ; Keler, Peter ; Khnopff, Fernand ; Kiefer, Anselm ; Kirchner, Ernst Ludwig ; Klee, Paul ; Klein, Yves ; de Klerk, Michel ; Klimt, Gustav ; etc.
200 belangrijke stijlen p. 289-295
Nederlands
boek