Corneille : Het Afrikaanse gezicht van. - PMMK (Provinciaal Museum voor Moderne Kunst) Oostende (Abcoude : Uitgeverij Uniepers, 1992)
Het oeuvre van de internationaal vermaarde kunstenaar Corneille laat een interessante ontwikkeling zien, waarin met name Afrikaanse kunst een belangrijke rol speelt. Vanaf 1960 is hij beelden en maskers gaan verzamelen. Afrikaanse kunst betekent voor Corneille zowel een bron van inspiratie als van herkenning. Het Afrikaanse Gezicht van Corneille verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige expositie in het Museon te Den Haag en in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst van Oostende, België. Het boek is een speurtocht naar de inhoud van het primitivisme in het kunstenaarsschap van Corneille, dat tot nu toe een onbekend en voor velen onvermoed aspect van deze kunstenaar is. Tegelijkertijd toont het stap voor stap de ontwikkelingen binnen het oeuvre van Corneille naast die van zijn Afrikaanse verzameling, en laat zien hoe bij de aankoop van Afrikaanse kunstvoorwerpen dezelfde keuzen een rol lijken te spelen, als bij de totstandkoming van zijn werk.
biog. p. 154-155
Nederlands
Het Afrikaanse gezicht van Corneille, PMMK (Provinciaal Museum voor Moderne Kunst) Oostende; 21.03 -03.05.1993
boek
Keywords: Corneille; Afrika