Ad Gerritsen. : Het onstellende werk van. (Amsterdam : de Prom, 2002)
Sinds 1965 heeft Ad Gerritsen een schilderkunstig oeuvre opgebouwd waarmee hij een eigen en zeer herkenbare positie in de Nederlandse kunst bezet. In zijn schilderijen nemen menselijke figuren en gezichten een centrale plaats in . Deze zijn echter niet bedoeld als portretten - zelfs niet wanneer zij herkenbare personen uitbeelden - maar als persoonlijk geformuleerd, schilderkunstig commentaar op de uiteenlopende wijzen waarop in de visuele cultuur wordt omgegaan met het beeld van de mens. Gerritsen zoekt zijn beeldmateriaal in de geschiedenis van de beeldende kunst, in de visuele media en de massacultuur in (pseudo-)wetenschappelijke beeldinterpretaties en ten slotte ook in zijn eigen wereld. Elk werk hoe kernachtig en kaal ook, bevat daarom verscheidene betekenislagen, die gerelateerd zijn aan controversiële en niet altijd ongevaarlijke aspecten van onze cultuur. Deze publicatie biedt een breed overzicht van Gerritsens schilderijen, tekeningen en grafiek, een overzicht waarin zijn lyrische maar onsentimentele werkwijze goed naar voren komt.
bibliog. p. 249-253, 257-261
tent. p. 254-256
Nederlands
boek
Keywords: Gerritsen, Ad