Shoes or no shoes ? Het Museum voor schoene kunsten. - Balthazar, Herman; De Potter, Peter; Roelstraete, Dieter; Valerius, Georg; Caermersklooster Gent (Gent : Provincie Oost-Vlaanderen, 2001)
Deze tentoonstelling toont een ruime selectie van de meer dan 900 paar schoenen van hedendaagse kunstenaars die de afgelopen tien jaar verzameld werden door Shoe-Art Swenters, Pierre Bogaerts en Veerle Swenters - tot voor kort professioneel bezig als bekleders van schoenen - vroegen aan (en kregen van) honderden levende kunstenaars hun paar (werk)schoenen. Veel kunstenaars maakten van hun schoenen spontaan een kunstvoorwerp. In de verzameling zitten de schoenen van gerenommeerde kunstenaars als Arman, John Baldessari, Georg Baselitz, Bram Bogart, Thierry De Cordier, Walter Dahn, Marlene Dumas, Jimmie Durham, Jan Fabre en vele vele anderen. Het Caermersklooster - het voormalige klooster van de geschoeide) karmelieten - toont voor het eerst in België de Collectie Shoes or no Shoes in haar bijna totaliteit. Het is niet alleen een tentoonstelling over het schoen-object als cultuurfenomeen en over de recyclage-gedachte in de hedendaagse kunst, maar ook over de obsessie van het verzamelen.
Abate, Alberto ; Accardi, Carla ; Adams, Dennis ; Adams, Mac ; Adamski, Hans Peter ; Adler, Billy ; Africano, Nicholas ; Agam, Yaacov ; Airo, Mario ; Akkerman, Philip ; Albanese, Giovanni ; Albrecht, Herbert ; Albuquerque, Lita ; Alexander, Peter ; De Alexandris, Sandro ; Allington, Edward ; Aloe, Carlo ; Alt, Otmar ; Alviani, Getulio ; van Amen, Woody ; Anatol ; Anderson, Curtis ; Andersson, Maya ; Andersson, Torsten ; Andre, Carl ; de Andrea, John ; Angermann, Peter ; Antes, Horst ; Antonakos, Stephen ; Arcangeli, Maurizio ; Arcangelo ; Argimon, Daniel ; Aricó, Rodolfo ; Arienti, Stefano ; Arman ; Arnoldi, Charles ; Arranz-Bravo, Eduard ; Arroyo, Eduardo ; Art & Language ; Asmus, Dieter ; Attie, Dotty ; Baboulene, Eugène ; Bach, Elvira ; Badur, Frank ; Baechler, Donald ; Baer, Jo ; Bageritz, Ralph ; Baikas, Nicos ; Baj, Didier ; Baldessari, John ; Ballester, José Manuel ; Banana, Anna ; Banana, Charly ; Bandau, Joachim ; Baranik, Rudolf ; Bargoni, Gian Carlo ; Barker, Clive ; Barni, Roberto ; Barth, Thom ; Baruchello, Gianfranco ; Baselitz, Georg ; Baukhage, Gerd ; Baumgarten, Bodo ; Bayrle, Thomas ; Bechtold, Erwin ; Beckley, Bill ; Beer, Douglas ; Beerens, Rudy ; Bell, Victoria ; Ben ; Benati, Davide ; Bendini, Vasco ; Bengston, Billy Al ; van Bergen, Thé ; Berghuis, Jaap ; Berkulin, Arie ; Berlant, Tony ; Bernardoni, Pinuccia ; Bernasconi, Livio ; Berner, Bernd ; Bernhard, Franz ; Bertinetti, Maurizio ; Bertini, Gianni ; Bessarione, Mario ; Bianchi, Domenico ; Biasi, Alberto ; Biberstein, Michael ; Bidlo, Mike ; Bien, Waldo ; Bijl, Guillaume ; Bijtebier, Jean-Marie ; Billgren, Ernst ; Bioulès, Vincent ; Birnbaum, Dara ; Blake, John ; Blank, Irma ; Blast, Bill ; Bleus, Guy ; Blum, Heiner ; Blume, Anne ; Bodnar,Eva Eszter ; Boetti, Alighiero ; etc.
Nederlands
Shoes or no shoes ? Het Museum voor Schoene Kunsten, Caermersklooster Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Gent, 13 juli - 26 augustus 2001
boek