Gerrit Rietveld en De Zonnehof : de achtergronden bij het ontwerp en de bouw van het Amersfoortse kunstpaviljoen. - Saam, Hedwig (Apeldoorn : De Zonnehof centrum voor moderne kunst Amersfoort, 2001)
Gerrit Rietveld is al bijna zeventig jaar als hij in 1956 begint met het ontwerp van De Zonnehof, het kunstpaviljoen in Amersfoort dat uiteindelijk een hoogtepunt in zijn naoorlogse carrière zal worden. De Zonnehof is het werk van een volwassen Rietveld, die na zijn vooroorlogse periode van ruimte- en constructieoefeningen in De Stijl-verband een geleidelijke verschuiving maakt naar een zakelijker wijze van bouwen. Het Amersfoortse culturele klimaat is in de jaren vijftig echter nog uitgesproken conservatief en Rietvelds vooruitstrevende architectuuropvattingen ontmoeten veel weerstand. Dat De Zonnehof uiteindelijk gerealiseerd kan worden, is dan ook voornamelijk te danken aan de persoonlijke inzet van burgemeester Hermen Molendijk. Deze uitgave geeft aan de hand van schetsen en correspondentie tussen Rietveld en Molendijk een beeld van de politieke en maatschappelijke context waarin het paviljoen tot stand kwam.
De Zonnehof over De Zonnehof, De Zonnehof centrum voor moderne kunst, Amersfoort, zomer 2000. Deze tentoonstelling vormt de aanleiding voor deze publicatie.
Nederlands
boek
Keywords: Rietveld, Gerrit