Hans Arp : De uitvinding van de vorm. - Borràs, Maria Lluisa; Cohn, Danièle; Derouet, Christian; Descargues, Pierre; Dujardin, Paul; Gheerbrant, Alain; Krupp, Walburga; Mommens, Anne; Schramm, Uwe; Stroeh, Greta; Exhibition. Hans Arp : De uitvinding van de vorm. Bozar - Paleis voor Schone Kunsten Brussel. 2004-03-05. 2004-06-06 (Antwerpen Brussel : Bozar - Paleis voor Schone Kunsten Brussel Mercatorfonds Antwerpen, 2004)
De naam Hans Arp blijft in de eerste plaats verbonden met de abstracte kunst en de dada-beweging. Toch is zijn oeuvre bijzonder verscheiden. Aan de hand van 140 betekenisvolle werken ontdekt de lezer vijf facetten die Arps scheppende activiteit hebben gekenmerkt : geometrieën, automatisme en toeval, metamorfosen, ludieke vormen en de zuivere vorm. In de loop van Arps carrière duiken deze categorieën kriskras door elkaar op en kunnen ze de vorm aannemen van sculpturen, reliëfs, tekeningen, gravures, collages, papiers déchirés en gedichten. Specialisten en / of vrienden van de kunstenaar geven uitleg over de invloed van zijn levensgezellin, de kunstenares Sophie Taeuber, over zijn dichtkunst, over de creatieve mechanismen die hij zijn leven lang ontwikkelde en verfijnde, over het begrip Ruimte in zijn oeuvre, over zijn contacten met Christian Zervos, eigenaar en directeur van het tijdschrift Cahiers d'Art en van de gelijknamige galerie. Dit boek begeleidt de tentoonstelling Hans Arp, De uitvinding van de vorm in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel, de eerste retrospectieve van deze belangrijke kunstenaar in België.
Chronologie p. 181-186
bibliog. p. 187-189
ind. tent. p. 190-191
Nederlands
boek
Keywords: Arp, Hans (Jean)