Rob Birza : cold fusion. - Fuchs, Rudi H.; Hagoort, Erik; van den Boogerd, Dominic (Amsterdam : NAI Uitgevers Rotterdam Stedelijk Museum Amsterdam, 2000)
Rob Birza is één van de opvallendste kunstenaars van de jonge generatie in Nederland. Zijn oeuvre omvat schilderijen, sculpturen, videowerken en installaties. Birza is meester van de positiewisselingen. Hij bedient zich vrijelijk van stijlen en genres uit de kunstgeschiedenis, niet-westerse tradities en de massacultuur. Zijn esthetische voorkeur gaat uit naar alles wat overtollig en buitensporig is, naar zoete decadentie, goedkoop sentiment en loze ornamentiek. Zo experimenteert hij in zin werk met materialen als wieldoppen, stukken rubber en tapijt, en sixties-meubels en lampen. Moedwillig balanceert hij op de grens tussen goede en slechte smaak. Een gevoeligheid voor kunstmatige schoonheid, theatrale verheviging en het extravagante, gepassioneerde gebaar kenmerken zowel de abstracte schilderijen als de geschilderde bloemstukken, de installaties en de keramische beelden. Cold Fusion bevat een overzicht van Birza's veelzijdige oeuvre van de laatste tien jaar en verduidelijkt de kwaliteiten die de verschillende werkseries verbinden. De publicatie bevat een inleiding van Rudi Fuchs, een diepgravend essay over Birza's werk geschreven door kunsthistoricus Dominic Van den Boogerd, en een gesprek met de kunstenaar over zijn bronnen door theoloog en kunstcriticus Erik Hagoort.
biog., ind. tent., gr. tent. p. 137-138
geselect. bibliog. p. 139
Engels
Nederlands
Rob Birza : cold fusion, SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) Gent, 23 september - 26 november 2000
boek
Keywords: Birza, Rob