Oponthoud : kunstenaars op de grens van het oude en nieuwe Europa = Delay : artists on the border between old and new Europe. - Braak, Lex ter; Ex, Sjarel; Sütö, Wilma; Zeeman, Michaël; Exhibition. Oponthoud : kunstenaars op de grens van het oude en nieuwe Europa. Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam. 2004-08-28. 2004-11-07 (Rotterdam : Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam NAI Uitgevers Rotterdam, 2004)
Met de recente uitbreiding van de Europese Unie staat Oponthoud stil bij de verruiming van grenzen. Negen kunstenaars, afkomstig uit het Westen en het voormalige Oostblok, bewegen zich in het overgangsgebied. Zij plaatsen de dynamiek in het oude en nieuwe Europa naast elkaar. Met beelden van verstedelijking en mobiliteit, maar ook van ontheemding en stagnatie, ontsluiten zij een krachtenveld tussen beide werelden - gekleurd door de geschiedenis, maar gericht op de toekomst. Naast een inleiding van conservator Wilma Sütö, zijn in deze publicatie teksten opgenomen van Lex ter Braak (directeur Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst) over architectuur als drager van ideologie en van Michaël Zeeman (schrijver en correspondent voor de Volkskracht in Rome) over zijn reizen langs de rand van het nieuwe Europa. Bij de opheffing van de staatsgrenzen, stelt Zeeman, winnen de culturele grenzen aan belang. Europa is een cultureel gegeven. Het is dát gegeven, waar het in Oponthoud om draait.
biog. p. 94
Engels
Nederlands
boek
Keywords: Braila, Pavel; Hietbrink, Roderick; Klein, Carla; Hondius, Juul; Bajevic, Maja; Pajdic, Predrag; Drent, Freek; van Voorst van Beest, Stella; Sala, Anri; Europa