La Belgique visionnaire = Visionair België : c'est arrivé près de chez nous. - Bozar, Bruxelles (Brussel : Bozar - Paleis voor Schone Kunsten Brussel, 2005)
In Visionair België borstelt Harald Szeemann een subjectief en spiritueel portret van 175 jaar Belgische kunst en geschiedenis, waarin bekende kunstenaaars, beroemde personages of zonderlinge en door de geschiedenis vergeten figuren, wetenschappers, uitvinders en avonturiers de revue passeren. Hieruit ontstaat het beeld van een eigenzinnig, non-conformistisch land waar de utopische gedachte leeft ondanks alle politieke, sociale en alledaagse beslommeringen. Plaats van deze tentoonstelling is niet toevallig het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, gelegen in het hart van België, een tentoonstellingsruimte waar visionaire ideeën realiteit worden.
Ensor, James ; Gentils, Vic ; Buggenhout, Peter ; Broodthaers, Marcel ; Borremans, Michaël ; Mariën, Marcel ; Tuymans, Luc ; Panamarenko ; Höller, Carsten ; Noël, Cédric ; Claerbout, David ; Benin ; Samba, Cheri ; Janssens, Ann Veronica ; Van Geluwe, Johan ; Delvaux, Paul ; Deleu, Luc ; de Woestyne, Gustave Van ; Evenepoel, Henri ; Garcet, Robert ; Charlier, Jacques ; Van Caeckenbergh, Patrick ; Muyle, Johan ; Zeno, Thierry ; Delvoye, Wim ; De Bruyckere, Berlinde ; Joostens, Paul ; Scheer, Michel ; François, Michel ; Alechinsky, Pierre ; Lethem, Roland ; Fabre, Jan ; Rops, Félicien ; Bijl, Guillaume ; Michaux, Henri ; Swennen, Walter ; Maieu, Frank ; Stas, André ; Godart, Jean-Pol
Biog. Harald Szeemann p. 84-89
Ce livre paraît à l'occasion de l'exposition 'La Belgique visionnaire België' au Bozar à Bruxelles, 04.03.2005 - 15.05.2005
boek