Kunst en hulpmiddelen : de invalide mens verbeeld - ten Kate, Joke; Vos-Niël, Hanna ([S.l.] : [s.n.], 2005)
Dit boek geeft met behulp van de beeldende kunst een idee van de sociaal-medische positie van de invalide mens door de eeuwen heen en van de hulpmiddelen die gebruikt werden om 'op eigen benen' te staan. Kunstenaars gebruiken hulpmiddelen zoals krukken, prothesen en vervoermiddelen als een soort rekwisieten om uit te beelden wat de beperking is van degene die ze gebruikt. Maar ze kunnen ook een symbool zijn van hulpbehoevendheid, of juist een teken van waardigheid of een aanklacht tegen geweld. Een zoektocht door de kunstgeschiedenis leverde aangrijpende voorbeelden hiervan op.
Abakanowicz, Magdalena ; Bacon, Francis ; Bosch, Hieronymus ; Callot, Jacques ; Dali, Salvador ; Dix, Otto ; van Dongen, Kees ; Dujardin, Karel ; Friedrich, Caspar David ; Gericault, Théodore ; de Goya, Francisco ; De Haan, Jurjen ; Kahlo, Frida ; Masaccio ; de Oude, Pieter Bruegel ; Panamarenko ; Päs, Gerard ; Quinn, Marc ; Rembrandt ; Stoecklin, Niklaus ; Velázquez, Diego
Pathografieën p. 72-78
Bibliog. p. 84-85
Korte biog. per kunstenaar p. 79-83
Uitgegeven in eigen beheer
boek