Beelden van de wereld : 100 films van de Cinématèque de la fédération Wallonie-Bruxelles. - Thys, Marianne; Comolli, Jean-Louis (Crisnée : Yellow now, 2011)
Nuit et brouillard' van Alain Resnais en 'Terminus' van John Schlesinger, 'Prijs de zee' van Herman van der Horst, 'à Valparaíso' van Joris Ivens: een greep uit de achtduizend films die deel uitmaken van de Cinémathèque de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Dit ondergewaardeerde en vrij unieke filmarchief herbergt sinds de Tweede Wereldoorlog een collectie films die even gevarieerd zijn in genre en onderwerp als in herkomst. Educatieve films, films d'auteur en opdrachtfilms: het zijn vooral documentaires die dit archief bezit, die samen een beeld van de wereld schetsen van de voorbije tachtig jaar. Bovendien laat haar diversiteit aan stijlen en periodes toe de collectie te lezen als een werkelijke geschiedenis van de documentaire film. Uit dit boeiende archief maakte Marianne Thys een keuze van honderd0films, honderd gevierde en vergeten, aangrijpende en aanstootgevende, baanbrekende en klassieke films.
boek