Leigh Ledare, et al. - Kunsthal Charlottenburg, Kopenhagen; Wiels, Brussel; Filipovic, Elena; Ledare, Leigh (Brussel : Wiels Contemporary Art Centre, 2012)
Leigh Ledare (geboren in 1976, Seattle, USA) gebruikt afwisselend fotografie, archiefmateriaal en tekst om het menselijk handelen, maatschappelijke relaties, taboes en de fotografie zelf in vraag te stellen. Formeel getraind in de fotografie, ontwikkelde Ledare in een relatief korte tijd een opmerkelijk coherent oeuvre dat even complex en bijtend intelligent is als dat het, soms opzettelijk, provocerend is. Zijn tot op heden meest subversieve fotoserie is deze van zijn ouder wordende moeder, die zichzelf ontwapenend en expliciet blootgeeft voor de camera van haar zoon en voor het onbekende publiek dat de beelden zou kunnen zien. Deze voor de kunstenaar fundamentele serie is zeer belangrijk voor het begrijpen van een groot deel van zijn praktijk, waarin de schijnbare transgressiviteit van zijn oeuvre in feite een code is voor een bredere reflectie over de werking van de fotografie. Een recentere serie omvat vergelijkende collages van memorabilia, gevonden beelden en foto's van de ex-vrouw van de kunstenaar die zowel door Ledare zelf als door haar nieuwe echtgenoot werden genomen. Beiden trokken foto's van hun gedeelde onderwerp, soms in een tedere, soms in een grafische pose. Leigh Ledare, et al. is zijn eerste grote solo tentoonstelling en legt de nadruk op de centrale rol die anderen - moeder, familieleden, ex-geliefde, verzamelaars, anonieme klanten, etc. - spelen in zijn werk. Het omvat bijna al zijn fotografische series tot nu toe, net als videowerken, teksten en een aantal nooit eerder vertoonde werken.
Catalogus naar aanleiding van de tentoontstelling te Brussel, Wiels Contemporary Art Centre, 08.09.2012 - 25.11.2012 en Kopenhagen, Kunsthal Charlottenburg, 18.01.2013-12.05.2013
boek
Keywords: Ledare, Leigh