Het kijkbeeld : pleidooi voor een meervoudige benadering van de wereld, vertrekkend van bijzondere zoekbeelden bij enkelingen, ontdekt en beschreven op basis van deelnemend kijken. - Theys, Hans (Antwerpen : Artesis Hogeschool / Academie Anwterpen, 2012)
De voorbije vijfentwintig jaar werkte de auteur veelvuldig samen met vooraanstaande hedendaagse kunstenaars bij het maken van teksten, boeken, sculpturen, tentoonstellingen en films. In dit splinternieuwe, rijkelijk geïllustreerde boek brengt hij hierover verslag uit aan de hand van enkele concrete voorbeelden zoals het maken van de de monumentale oeuvrecatalogus over Panamarenko (1992), de Middelheim-catalogus over Ann Veronica Janssens (2003), een film over de Duitse choreograaf Stefan Dreher (2005) en de spraakmakende tentoonstelling 'Xanadu' in het S.MA.K. (2010). We maken kennis met tal van prominente figuren uit de Belgische kunstwereld en hun specifieke manier van kijken en handelen, die door Hans Theys beschreven wordt op basis van zijn ervaringen.
boek