Goed omgaan met gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en er bij winnen - Baelus, Jan; Vloebergh, Guy (Brugge : Die Keure, 2015)
Bestemmingsplannen - nu ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) genoemd - zijn cruciale instrumenten in de implementatie van het ruimtelijk beleid. Ze vervullen een centrale rol in het tot uitvoering brengen van beleidsvisies uit ruimtelijke structuurplannen en strategische projecten. Hun verordenende kracht is fundamenteel. Zij vormen niet alleen het toetsingskader voor het vergunningenbeleid, maar ook de basis voor het grondbeleid. 0De kwaliteit waarmee RUP’s worden opgemaakt schuilt bijgevolg in vele aspecten: de creativiteit en het visionaire, de logica achter ordenings-, inrichtings- en beheermaatregelen, de consistentie van stedenbouwkundige voorschriften, het innovatieve karakter van planonderdelen, de relaties met andere instrumenten, regelgevingen en processen, het communicatieve aspect, de zorgzaamheid waarmee verschillende procedurestappen worden doorlopen, enz. In deze publicatie raken de auteurs al deze thema’s aan, van conceptie tot goedkeuring en uitvoering, met oog voor het ultieme evenwicht tussen flexibiliteit en rechtszekerheid.
boek