'De Lelijke Tijd' : Pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895. - Baarsen, Reinier; Rijksmuseum; van Dam, Jan Daan; Hartkamp-Jonxis, Ebeltje; de Lorm, Jan Rudolph; Ritsema van Eck, Wouter; Scholten, Frits (Amsterdam : Rijksmuseum, 1995)
Met de tentoonstelling 'De Lelijke tijd', pronkstukken van Nederlandse interieurkunst 1835-1895, wilde het Rijksmuseum in Amsterdam in 1995 een herwaardering bewerkstelligen van meubelen en kunstvoorwerpen uit die periode. Voor de negentiende-eeuwse objecten is lange tijd nauwelijks belangstelling geweest, waardoor zij opgeborgen bleven op zolders en in kelders en depots van de musea. In de negentiende eeuw keek men graag naar stijlen uit het verleden en verwerkte daar elementen uit. De twintigste eeuw zette zich tegen dergelijke mengvormen af. Meubilair en zilver staan centraal op de tentoonstelling, omdat Nederland juist op deze gebieden veel heeft gepresteerd. Keramiek werd veelal uit het buitenland geïmporteerd of naar Engels voorbeeld gekopieerd. De eerste neo-stijl die in de negentiende eeuw veel toepassing vond, was de neo-gothiek. Tijdens de tentoonstelling was onder meer een neo-gothische zilverkast van koning Willem II te zien, evenals de troonzetel die hij bij zijn inhuldiging in 1840 gebruikte. Ook werden rijk versierde 'tentoonstellingsstukken' geëxposeerd die speciaal gemaakt werden voor nijverheids- en wereldtentoonstellingen. In de tweede helft van de negentiende eeuw was het scala van stijlen waaruit men putte enorm. Er werd een belangrijke plaats ingeruimd voor Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum. Hij was niet alleen de bouwmeester bij de herbouw van kasteel De Haar bij Utrecht, en ontwerper van talloze gebouwen (kerken, stations, huizen) maar ontwierp ook de interieurs en de meubelen en ornamenten. Een selectie daarvan was in 'De Lelijke tijd' te zien.
Nederlands
De Lelijke Tijd.
kunstcatalogus
Keywords: 1835 - 1895; Neogotiek; Nederland