Urania Juventa : Silberzinn des Jugendstils aus Maastricht 1902 - 1910 - Erb, Robert (Westerland : VOSS, 1999)
Omstreeks 1900 was er zeer veel belangstelling voor fraai vormgegeven artikelen passend in de 'Art Nouveau'-stijl. Met name gegoten tinnen artikelen waren populair. Dit laatste is niet vreemd, als men zich bedenkt dat het materiaal tin zich bij uitstek leent voor gieten in de meest grillige vormen en voldoende stijfheid heeft om fraai af te werken. Rond 1900 ontstonden veel fabrieken die zich met de lucratieve productie van kunsttinnen artikelen gingen bezig houden. In Nederland werd in 1903 in Maastricht de eerste kunsttinfabriek in Nederland opgericht onder de naam 'Urania: Eerste Nederlandse fabriek van kunstvoorwerpen in metaal Maastricht'Bij de vervaardiging van de voorwerpen is gebruik gemaakt van tin met een hoog antimoon gehalte (± 6%). Het hoge percentage antimoon gaf niet alleen de gewenste hardheid, maar maakte het ook mogelijk de voorwerpen naar een zilverkleur te polijsten. In Duitsland wordt dit materiaal dan ook `Silber-Zinn' genoemd. [men zou de term kunnen vertalen met 'zilvertin'] Naast de hiervoor genoemde 'Silber-Zinn' voorwerpen heeft Urania ook andere voorwerpen geproduceerd. Het betreft hier in eerste instantie verzilverde en vergulde voorwerpen. Bovendien zijn er enkele vertinde en verzilverde messing voorwerpen bekend.Dit boek werd in eigen beheer door de schrijver uitgegeven en bevat een schat in informatie; helaas is de druk zeer pover: het is een bundeling van zwart-wit fotokopieën die soms van slechte kwaliteit zijn.
Adlib record nr. 530006916
eigen uitgave van de auteur
Duits
boek
Keywords: Urania; Maastricht