Pierre Caille : Retrospectieve - Hauwaerts, Jan; Roberts-Jones, Philippe (Knokke-Heist Tournai - Doornik, 1983)
Pierre Caille (Doornik, 1912 - Brussel, 1996) was aanvankelijk schilder, vanaf 1936 keramist en beeldhouwer, ook graveur en ontwerper van toneeldecors en juwelen. Keert later terug tot de schilderkunst (1969-82). Gestimuleerd door H. Van de Velde, opleiding in het pottenbakkersatelier van Ter Kameren (1938-41), waar hij leraar (1949-76) wordt. Ontwikkelt doorheen diverse vernieuwingen een ludieke sfeer in zijn universum van humor en satire. Heeft grote verdiensten op het vlak van de sculpturale keramiek, die hij in ons land nieuw leven inblaast en optilt tot het niveau van volwaardige beeldhouwkunst. Ontvangt als bekroning van zijn artistieke carrière de Vijfjaarlijkse Prijs voor beeldhouwkunst (1976). Lid van de Koninklijke Academie (1975). Opstelling in Brussel van 21 polychrome houten beelden Les Voyageurs (1979) in metrostation Botanique. Werk in de verzamelingen van de Staat, de Musea van Antwerpen (Middelheim), Bergen, Brussel, Gent, Otterlo, Rotterdam, Detroit, New York (Syracuse), Manchester. Dit boek verscheen n.a.v. 50 jaar artistiek oeuvre.
Nederlands
Retrospectieve Pierre Caille. [Doornik]
Retrospectieve Pierre Caille. [Knokke]
boek
Keywords: Caille, Pierre; België