Martin Visser : Verzameld Werk - Blotkamp, Carel; Vreeburg, Guus; van Zijl, Ida ('s-Gravenhage : SDU, 1991)
Publicatie die verscheen n.a.v de gelijknamige tentoonstelling te Utrecht, 1991. Martin Visser ontwierp een aantal ijzersterke meubels die nu al tot de klassiekers van de Nederlandse vormgeving behoren en waarvoor hij meerdere oeuvreprijzen ontving. Ontwerpen uit zijn tijd bij meubelfabrikant het Spectrum zijn technisch geraffineerd en sober van vorm. Zijn late ontwerpen, die in samenwerking met (textiel)ontwerper Joke van der Heijden -zijn 2e echtgenote- ontstonden, zijn vrijer in materiaalgebruik en vorm en vaak uniek of in kleine oplagen geproduceerd. Ontwerper Martin Visser raakte bekend door zijn slaapbank. Hij werd voor het eerst geproduceerd in 1960 en is tot op de dag van vandaag te koop via Spectrum. De bank kan in een handomdraai worden getransformeerd tot een éénpersoonsbed. Het ontwerp straalt optimisme en vooruitgang uit. De soberheid van de bank rekent definitief af met de dikke houten, rijk gedecoreerde zitmeubels van voor de oorlog. Toen NRC Handelsblad in 2006 aan de lezers vroeg wat het beste Nederlandse design van de afgelopen honderd jaar was, kwam Martin Vissers BR02 (afkorting voor Bank Rusten nummer twee) op de derde plaats. ’Oerhollands’ wordt hij genoemd vanwege zijn eenvoud en degelijkheid. Sommige mensen zitten er al vijftig jaar op.
Nederlands
boek
Keywords: Visser, Martin; Eigen Tijd; Nederland