Leidenschaft, Funktion und Schönheit. Henry van de Velde und sein Beitrag zur europäischen Moderne. - Föhl, Thomas; Walter, Sabine; Wendermann, Gerda; Adriaenssens, Werner; Neumann, Antje; Becker, Ingeborg; Tschöpe, Linda; Brinks, John Dieter; Ploegaerts, Léon (Berlin Weimar : Weimarer Verlagsgesellschaft, 2013)
Deze catalogus hoort bij de grote, gelijknamige tentoonstelling in Weimar nav het Henry van de Velde-jaar, Thüringen, 2013. Henry van de Velde werd in 1863 in Antwerpen geboren. Na een kunstopleiding in Antwerpen en Parijs, was hij eerst werkzaam als kunstschilder. In de ban van de Engelse Arts and Crafts Movement en William Morris gaf hij in 1894 het schilderen op en hield zich verder bezig met toegepaste kunst en architectuur.Met Victor Horta en Paul Hankar ligt hij aan de basis van de Belgische Art Nouveau. Hij brak internationaal door dankzij de interieurs en meubels voor de galerij 'L'art-nouveau' van Samuel Bing te Parijs (1896). In 1900 week hij uit naar Duitsland, waar hij tot 1914 een opmerkelijke reeks villa’s realiseerde. Sinds 1902 was hij de raadgever van de groothertog van Saksen-Weimar voor de verbetering van de lokale kunstnijverheid. Op diens vraag organiseerde hij in 1904 in Weimar een ‘Kunstnijverheidsseminarie’ en richtte hij er in 1907 de ‘Kunstgewerbeschule’ op, in een nieuw gebouw naar zijn ontwerp. Zijn innoverende pedagogische model dat hij als een 'apostolaat' uitdroeg, werd na W.O. I door Walter Gropius voortgezet.Zo geldt Henry van de Velde als de stamvader van het in 1919 tot Bauhaus herdoopte instituut dat de Europese avant-garde blijvend zou bepalen, na Weimar vanaf 1925 verder in Dessau.In 1926 keerde Henry van de Velde naar België terug als stichter en directeur van het Hoger Instituut voor Sierkunsten – Ter Kameren te Brussel, 'la Cambre' of het ‘Belgische Bauhaus’. Hij overleed in Zwitserland in 1957.
Adlib record nr. 530010426
Duits
boek
Keywords: van de Velde, Henry; Duitsland; België